Novoizvoljeni Izvršni odbor bo za predsednika Programskega odbora predlagal Marko Maver.

Za študijsko in karierno pot si je Marko izbral področje okoljevarstva, predvsem zaradi želje po izboljšanju okolja in podnebja za sedanje in prihodnje generacije. Medtem ko je vrsto let preživel v tujini, se je vrnil v Slovenijo z željo, da s pridobljenim znanjem in izkušnjami prispeva k izboljšanju stanja doma.

Po študiju iz okoljevarstvene ekonomije na Univerzi v Marylandu (ZDA) je izobraževanje nadaljeval na področju mednarodnega razvoja (magisterij) ter okoljevarstvenega prava (doktorat) na Univerzi v Sheffieldu (VB). Usmeril se je predvsem na zmanjšanje emisij v industriji in razvoj tehnologij, ki bi pripomogle k boju proti podnebnim spremembam.

Svojo karierno pot je začel pri revizijski hiši Ernst & Young na področju finančne forenzike, nadaljeval pri okoljski nevladni organizaciji v Bruslju kot projektni vodja, nato pa postal sekretar ter državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor. Preden se je pridružil NLZOH, je delal tudi na Ministrstvu za javno upravo. Marko Maver je postal pomočnik direktorice Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v začetku leta 2021.

Vsak, ki se želi priključiti programskemu odboru, lahko piše Marku na: marko.maver@zdej.si